Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Tematyka tygodnia 12.10.-16.10.

Temat: Co z czego otrzymujemy

 

Cele ogólne:

  • wzbogacanie wiedzy na temat produktów otrzymywanych ze zboża, mleka, cukru, szkła, wełny i węgla,
  • zapoznanie z różnymi rodzajami ziarna i pieczywa,
  • poznanie wybranych zawodów: rolnika, piekarza, mleczarza, hutnika i sprzedawcy; dostrzeganie korzyści z ich pracy dla społeczeństwa,
  • rozwijanie umiejętności opisywania postaci,
  • rozwijanie spostrzegawczości wzrokowej i sprawności manualnej,
  • reagowanie na ustalone sygnały,
  • rozwijanie myślenia przyczynowo – skutkowego,
  • zapoznanie z figurą geometryczną - prostokątem,
  • utrwalanie nazw liczebników porządkowych,
  • ćwiczenia dykcji podczas śpiewu.

 

 Jak to z chlebem było (sł. i muz. J. Kucharczyk)

 

1. Rolnik zasiał zboże, dało piękne plony.

W żniwa kombajn zebrał ziarna pełne wory.

Młynarz z tego zboża zrobił w młynie mąkę,

z mąki piekarz upiekł pieczywo pachnące.

 

 Ref.:     Bułki, bagietki, rogale,

              bułeczki pełne ziaren,

              chleb jasny i ciemny,

              pszenny i żytni,

              okrągły, podłużny,

              pyszny!  

 

2. Moja mama co dzień w piekarni na rogu

kupuje pieczywo: świeże, smaczne, zdrowe.

Rolnik, młynarz, piekarz mają ciężką pracę.

Zawsze, gdy chleb jemy, podziękujmy za to.

 

 Ref.:     Bułki, bagietki…

 

 

 

Młynarz w młynie ciężko pracuje,

pracy kamieni młyńskich pilnuje.

Szur, szur kamienie ziarna ścierają,

na białą mąkę je zamieniają.

 

Rolnik zboże wysiewa,

dba o nie, kiedy rośnie,

dojrzałe ziarna wiezie do młyna,

a tam już młynarz swą pracę zaczyna.

 

Piekarz chleb piecze wiosną, zimą, latem –

świeży, pachnący. Jemy go ze smakiem.

 

B. Forma