Temat: Co z czego otrzymujemy
Cele ogólne:
Jak to z chlebem było (sł. i muz. J. Kucharczyk)
1. Rolnik zasiał zboże, dało piękne plony.
W żniwa kombajn zebrał ziarna pełne wory.
Młynarz z tego zboża zrobił w młynie mąkę,
z mąki piekarz upiekł pieczywo pachnące.
Ref.: Bułki, bagietki, rogale,
bułeczki pełne ziaren,
chleb jasny i ciemny,
pszenny i żytni,
okrągły, podłużny,
pyszny!
2. Moja mama co dzień w piekarni na rogu
kupuje pieczywo: świeże, smaczne, zdrowe.
Rolnik, młynarz, piekarz mają ciężką pracę.
Zawsze, gdy chleb jemy, podziękujmy za to.
Ref.: Bułki, bagietki…
Młynarz w młynie ciężko pracuje,
pracy kamieni młyńskich pilnuje.
Szur, szur kamienie ziarna ścierają,
na białą mąkę je zamieniają.
Rolnik zboże wysiewa,
dba o nie, kiedy rośnie,
dojrzałe ziarna wiezie do młyna,
a tam już młynarz swą pracę zaczyna.
Piekarz chleb piecze wiosną, zimą, latem –
świeży, pachnący. Jemy go ze smakiem.
B. Forma